top of page

Architectonische betekenis | Rijksmonument

Dat de Wielewaalflat van grote architectuurhistorische betekenis is moge duidelijk zijn. Het ontwerp getuigt van een hoge esthetische waarde. In de gevels is diversiteit aangebracht in decoratie en kleur van de bakstenen. De gevel van het gebouw aan de waterzijde heeft een harmonische compositie en is bekleed met geel genuanceerde Waalsteen. De in rode baksteen gemetselde borstwering van de galerijen wordt verlevendigd met evenwichtig verdeelde gemetselde blokvormige accenten en is afgedekt met een betonnen regel. Dit geeft wanneer je op de galerij loopt een rijk en intiem karakter. De balkons van de galerijen steken ritmisch uit dat een uniek en speels karakter geeft. De galerijen zelf, de plaatsing van de buitentrappen en de ‘opgetilde dakplaat’ zorgen voor een fascinerend spel van licht en schaduw.

 

Daarnaast maken dat de ongebruikelijke brede vensters, bijzondere details zoals de gegolfde daklijst, de grote raampuien, de esthetische kwaliteit van de transparante kantooruitbouw onder in het gebouw, de Wielewaalflat een toonbeeld is van het naoorlogse bouwen. Ook de markante situering en de ruimtelijke relaties dat het gebouw aangaat met de omgeving zijn kenmerkend voor deze periode.

In 2010 is de Wielewaalflat aangewezen als Rijksmonument. Samen met 99 andere belangrijke  complexen/objecten uit de periode 1940-1965 vormt de Wielewaalflat een spraakmakend icoon van de wederopbouwperiode in Nederland.   

bottom of page